Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Női és férfi kerékpárok

Női és Férfi kerékpárok


Ha azt a szót halljuk, hogy női és férfi kerékpárok, rögtön eszünkbe jut az alaki eltérés a két típus között – bár a részleteket nem sokan ismerik a laikusok közül, inkább a szakemberek azok, akik tudják, hogy ezek a pici különbségek nem is olyan jelentéktelenek. Kicsit ismerkedjünk a női kerékpárokkal, mert ezt a típust kevesebben ismerik!
 Lássuk, mi a különbség a női és férfi kerékpárok között!
 
Ha azt a szót halljuk, hogy női és férfi kerékpárok, rögtön eszünkbe jut az alaki eltérés a két típus között – bár a részleteket nem sokan ismerik a laikusok közül, inkább a szakemberek azok, akik tudják, hogy ezek a pici különbségek nem is olyan jelentéktelenek. Kicsit ismerkedjünk a női kerékpárokkal, mert ezt a típust kevesebben ismerik!

Bizony régen ez úgy működött, hogy a női és férfi kerékpárok közötti különbségek egész egyszerűen kisebbek voltak, mint a mai biciklik esetében. A női darabok vonzóbbak voltak, kifinomultabb kivitelezésűek és esztétikus látványt nyújtottak, ám a gyenge pontjuk a specifikáció volt, így eltörpültek a férfi modellek mögött, de hála ez manapság már egyáltalán nincs így. Ugyanis ma már szinte ugyanolyan teljesítményűek és ugyanolyan alkatrészekkel működnek, mint a férfi kerékpárok, csak más látványt nyújtanak esztétikailag. Ha a női és férfi kerékpárokat nézzük, szinte ugyanolyan profi minőségű és megbízható mindkettő – ám bőven találunk eltéréseket pl. az illeszkedésben. A kerékpár gyártó cégek sokféle illeszkedési adattal rendelkeznek, amik a modell kivitelezéséhez szükségesek. A női kerékpár modellek rendszerint rövidebb stackmagassággal rendelkeznek, mint a férfi darabok, erre a legegyszerűbb magyarázat az, hogy a nők alacsonyabbak a férfiaknál!

Maga a női modell is rövidebb a nők rövidebb törzshossza végett.

Az is szinte örökérvényű igazság, hogy a nők kisebb méreteik miatt szinte bármilyen kerékpárral tudnak közlekedni – akár férfi kerékpárral is, avagy az unisex kerékpáron. Arról ismerjük fel a jó biciklis boltot, hogy nem a reklám alapján választ kerékpárt az ügyfelének, hanem a testarányainak megfelelő darabot keres. Pár hetet kell csupán eltölteni a kerékpározással, hogy megtudjuk, jó darabon tekerünk -e. Ha valami probléma adódik ez idő alatt, csak menjünk vissza az üzletbe, és beszéljük meg az eladóval, mi nem volt megfelelő számunkra. Szó lehet alkatrész cseréről, vagy akár más méretű modellre való váltásról is. A klasszikus női kerékpár a régmúlt hosszú szoknyás női lovasokhoz idomult a lefelé ívelő felső csövével. Még manapság is találkozhatunk ilyen kinézetű biciklikkel, de ezek csak esztétikai szereppel bírnak, nem a teljesítményért vannak. A mai kerékpártervezők egyébként is szívesen rakják bele modelljeikbe az ívelt elemeket, nem csak a felső cső ilyen.

Van még pár másik alkatrész is, ami befolyással van a kerékpár illeszkedésére – a versenyző fizikumával való harmóniára a bicikli legfontosabb alkatrészeinek beállításai vagy méretei is hozzájárulnak. A kerékpár illeszkedésére és kényelmére hatással van a szár, az ülés, a kormány, a felfüggesztés és a fékkarok egyaránt és ez még csak a tényezők pár eleme volt.
 
Nézzük az egyik faktort, ami legyen az ülés – a női nyergek rendszerint szélesebbek és rövidebbek. Pedig a női versenyzők inkább jobban szeretik a keskenyebb üléseket, mert szabadabban pedálozhatnak. Ám a kerékpárgyártó cégek tudják, hogy a legtöbb kerékpáros az ülés beállítással kezdi a személyre szabást. A kormányt se hagyjuk ki! A nőknek keskenyebb a válluk a férfiaknál, tehát a szűkebb kormány a testhezállóbb számukra. A nők kisebb testsúlyúak általában a férfiaknál, így méreteikre hangolt felfüggesztés dukál nekik. Mielőtt megvesszük álmaink modelljét, tekintsük meg a fékkarokat is. A kisebb kerékpárosoknak kisebb a kezük is, kisebb kézzel pedig nehezebb elérni a fékkarokat. Ám erre is van megoldás: az állítható csavarok pár darabon, vagy a rövid hatótávolságú karok!
Reméljük, a szebbik nem képviselői találtak hasznos információkat a leírásban!
 
 
 

<-- Vissza aNői és férfi kerékpárok blog oldalra!